Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ подкрепят българско-гръцкия газов интерконектор

Хойт Брайън Ий
Снимка: Никола Миладинов

На среща с премиера Бойко Борисов заместник помощник държавният секретар на САЩ Хойт Брайън Ий потвърди подкрепата на Вашингтон за българско-гръцкия газов интерконектор и за предложената от правителството на Борисов съдебна реформа.

Обсъдих с премиера новото антикорупционно звено и подчертах, че то трябва да бъде независимо. Корупцията по високите етажи трябва да бъде наказана независимо от политическата принадлежност и не трябва да има безнаказаност. Ние приветстваме предложението на министър-председателя за конституционни промени, които целят да направят съдебната система по-ефективна и прозрачна. Надяваме се българските политически партии без забавяне да гласуват за съдебната реформа, заяви заместник помощник държавният секретар на САЩ Хойт Брайън Ий.  

В навечерието на извънредната среща на високо равнище в Брюксел, посветена на трагедията с потъналите кораби в Средиземно море, премиерът Борисов коментира проблема с имигрантите, като заяви, че по-голям проблем от морските са сухопътните граници на ЕС.
 
Не само сега, проблемът понеже възникна в Италия, трябва да се концентрираме само върху морските граници. За мен по-голям проблем в момента са и сухопътните, защото ако се укрепи там повече с пари, дадени от Европейската комисия, целият натиск миграционен ще дойде от сухоземните граници. Аз споделих с колегата Ий, че никак не съм доволен от партньорското ни взаимодействие с нашите съседи по тази тема, заяви премиерът Борисов.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна