Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Борисов получи специалната награда на международния литературен конкурс "Руска премия"

Снимка: БГНЕС

На специална церемония в Москва българският поет Георги Борисов получи специалната награда на международния литературен конкурс "Руска премия".

Специалната награда "За принос в развитието и запазването на традициите на руската култура извън пределите на Русия" беше присъдена на Георги Борисов за издаването на литературното списание "Факел".

От сцената българският поет разказа за уникалното издание, което в продължение на три десетилетия публикуваше произведения на руски автори, забранявани в родината им.

Ето как Георги Борисов възприе престижната руска награда:

След дъжд качулка. Това е естествено признание, но аз вече прегорях. "Факел" угасна. Никой от хората в България, които се интересуват от култура, не дойде при мен и не попита защо "Факел" спря. Това за мен е голяма болка, защото особено в този момент има отново нужда от едно такова списание. Готов съм на електронен вариант. Сърбят ме ръцете да го продължа. Без да искам трупам материали, които чета в руския периодичен печат. Имам папки и съм готов веднага да го започна отново.

Според него пречките пред подновяването на списание "Факел" са свързани както с липсата на  финанси, така и с критичния недостиг на добри преводачи от руски език, които сега са по-малко от пръстите на едната ръка.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна