Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меглена Кунева: Новият антикорупционен орган няма да дублира работата на институциите

Доц. Александър Маринов: И сега действащите закони дават достатъчно основание за вземане на необходимите мерки

Снимка: БГНЕС

До средата на май месец ще бъде внесен за обсъждане проектозакон, с който да се създаде единен антикорупционен орган. По-добре е той да е със статута на агенция или бюро. Това каза вицепремиерът Меглена Кунева на брифинг в парламента.


Начинът на подбор на хората е изключително важен, а наблюдението и доказването на резултата трябва да бъде непрекъснат. Трябва да бъде всяка година. Нека да не мислим, че само с един закон и посочване на хората, които ще работят в тази институция, сме си свършили работата.

Тя коментира, че органът няма да дублира работата на други институции:

Този орган не е за престъпления. Той няма за задача да дублира работата на разследващите органи. Той ще е административен орган. Дейността му ще е непрекъснато да се следи дали има сигнали, че нещо се разминава във доходите и в начина, по който живее дадено лице. Сега по-голямата част от тази работа я вършат журналистите.

Скептичен към това непрекъснато създаване на закони и органи. Кунева е права за това, че действащите закони дават достатъчно основание да се вземат мерки. Докато не излезе народът на улицата, докато политическата класа не се уплаши за богатството си, така ще продължава.

Това каза за "Хоризонт“ в предаването "Нещо повече“ доц. Александър Маринов, преподавател по Публична администрация по повод идеята за създаване на нов антикорупционен орган. Той коментира и казуса с кмета на Пазарджик Тодор Попов, който има несъответствие между декларираните доходи и притежаваното имущество:

България е държава, в която несметното богатство на малцина се дължи на ограбването на всички останали. Корените на проблема се намират в това, че властта се превърна в средство за бързо забогатяване, при това гарантирано ненаказуемо. Всички институции се намесват тогава, когато се разшуми толкова, че става неудържимо. Когато някой такъв си получи заслуженото, това е не защото е възтържествувал публичният интерес, а защото този е настъпил интересите на някой от себеподобните си.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени