Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Христов - посланик на българската песен по света

БНР Новини

На 18 април в Дома на културата в Рим се състоя камерен концерт под надслов „Борис Христов и българските композитори”. Камерното дуо Божена Петрова - Пламен Бейков изпълни едночасава програма по музика на наши автори като Иля Болгар, Димитър Ненов, Панчо Владигеров, Любомир Пипков и Драгомир Ненов.
Пламен Бейков, който от години се занимава с проучвания, свързани с Борис Христов разказа пред публиката как се е родила идеята за този концерт. Много български композитори са изпращали произведенията си на Борис Христов с молба той да бъде „посланик на българската песен по света”. Той не само е водел кореспонденция с тях, но е подготвял за изпълнение някои от песните. В неговия римски дом се пази богата колекция от автентични бележки, идеи и записки по изпратените материали. Благодарение на миналогодишното си посещение в Италия, свързано с юбилея, Бейков е имал възможност да се докосне да документите и да почерпи ценна информация за това как Борис Христов е искал да прозвучат, нанасяйки промени и уточнения както в музиката, така и в стиховете към нея. Колекцията от български авторски песни в библиотеката на знаменития бас представлява един своеобразен каталог на българските композитори от началото и средата на XX век.
В архивите на дома на Борис Христов в Рим се пазят още много интересни и ценни документи. Към информацията на кореспондентката ни от Рим Жана Иванова добавихме и един интересен разговор с Пламен Бейков, който продължава изследванията си по документите в тясно сътрудничество със служителите на Българския културен институт.

Чуйте интервюто на Елена Хубанова с Пламен Бейков както и записи на песни, които Борис Христов е записал в далечната 1943 година.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна