Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България, Румъния и Сърбия създават "Тройката от Крайова"

| обновено на 24.04.15 в 16:06
Бойко Борисов, Виктор Понта и Александър Вучич
Снимка: БГНЕС

България, Румъния и Сърбия се договориха да координират общи политически действия. Трите държави създават формат под името "Тройката от Крайова" по подобие на Вишеградската четворка. Решението е на премиерите Бойко Борисов, Виктор Понта и Александър Вучич, които разговаряха в едноименния румънски град. 

Страните ще работят и за по-добрата инфраструктурна, енергийна и пътна свързаност, както и по общи позиции, които ще се представят не против някого, а за да продължат развитието си. Премиерът Бойко Борисов обясни:
Всяка една от страните има своите интереси, но всичките трите заедно можем да ги осъществим по-добре. Мечтата ми е да видя Букурещ-София-Белград магистрала.
Министър-председателят на страната домакин Виктор Понта видя в общото взаимодействие големите ползи като припомни, че днес се навършват и осем години от присъединяването на България и Румъния към Европейския съюз:
Има конкретни теми като присъединяването към Шенген, където отдавна е казал на България, да влезе сама, без Румъния. Сега се казва обратното, да влезе Румъния без България. Аз не вярвам в това. Аз вярвам, че само заедно ще влезем в Шенген, само заедно ще премахнем Механизма за сътрудничество и проверка, а не първо Румъния, после България, или първо България след това Румъния. Така, както вярвам, че с общи усилия Сърбия ще може да финализира по-бързо, а не след десет, двайсет години преговорите, за да стане член на ЕС.
Министър-председателят на Сърбия Александър Вучич е оптимист за бързото присъединяване на страната му към ЕС като смята, че формата от Крайова е от изключителен взаимен интерес. 
България и Румъния застават твърдо зад Сърбия и я подкрепят към присъединяването й към Европейския съюз, декларираха премиерите Бойко Борисов и Виктор Понта. Премиерите смятат, че заедно могат да съфинансират големи общи инфраструктурни проекти. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна