Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росен Барчовски е треньор №1 на Балканската лига

Снимка: БГНЕС

Росен Барчовски беше избран за треньор номер 1 на сезона в ЕВРОХОЛД  Балканска лига. Старши треньорът на "Рилски спортист" заслужи наградата, извеждайки тима до финал след труден сезон, предаде БТА. Той ще я получи преди втория финал с косовския "Сигал" (Прищина), който е в сряда (29-и април) в Самоков.

Самият Барчовски също е бил известен баскетболист. Като играч прекарва почти цялата си кариера в ЦСКА. Той играе 19 години в отбора на сърцето си и печели 6 титли и 9 купи на България.

Треньорската кариера на Барчовски започва в Португалия през 1992-ра година, а още на следващата извежда своя отбор до второ място в лигата. Наставникът има една титла на България със Славия през 1997-а година, а тогава прави и дубъл, взимайки Купата на страната. След това я печели с ЦСКА през 2005-а, а с настоящия си отбор - "Рилски спортист" завършва четири пъти на третото място (2011, 2013, 2014 и 2015).

Росен Барчовски е бил няколко пъти и старши треньор на националния отбор на България. С него начело тимът се класира на Евробаскет 2005-а след пауза от 12 години. След това на Евробаскет 2011 той изведе националите до първа победа след 22 години без успех на шампионат на континента.

Барчовски е в Рилски спортист от началото на 2011-а година и още в първите си месеци той стигна до финал в ЕВРОХОЛД  Балканска лига.

През 2013-а самоковци завършиха на трето място в турнира, а през тази година те достигнаха до трети финал и втори с Барчовски начело на отбора.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна