Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Магистрати: Липсата на наказания за "лошите практики" в СГС е лош сигнал към системата

Снимка: БГНЕС

Съдии от Софийския градски съд предупредиха, че ако Висшият съдебен съвет не посочи кои са отговорни за лошите практики в съда, това ще изпрати лош сигнал към административните ръководители в съдебната система. След като в понеделник 27 редови магистрати написаха поредното си писмо с настояване за наказания, днес част от тях дадоха пресконференция.

Съдиите призоваха да не бъдат възприемани като хейтъри и декларираха, че не омаловажават свършеното от специалната комисия на ВСС, която след няколкомесечни проверки и срещи в съда излезе с доклад, озаглавен "Лоши практики в СГС", но искат резултати, защото за тежките констатации за нарушение и за лошо управление няма как да не бъде търсена и конкретна отговорност.

Има болен със симптоми, които са животозастрашаващи, но няма диагноза, за да започне лечението, така образно писа в доклада за лошите практики и липса на реакция в него съдия Десислава Добрева.

Според колегите й липсата на конкретни наказания ще създаде усещането сред други съдебни шефове, че и да вършат нарушения, и да управляват лошо, наказания няма да има, най-много да не получат втори мандат.

Засега от ВСС не са коментирали поредното писмо на съдиите от СГС.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна