Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Звукови хроники „Магията на камерната песен”: Вълшебството на немската романтична поезия - Клеменс Брентано в песните на Рихард Щраус

Клеменс Брентано
Клеменс Брентано (1778-1842) е от кръга немски поети и философи, които утвърждават немската романтична школа. В Гьотинген, заедно с Ахим фон Брентано, събира и издава немска народна поезия в прекрасния сборник „Вълшебния рог на момчето”. Поетичният му дар се отличава с фантастично въображение и необичаен начин на изказ, продиктуван от общуването с народната поезия.
През 1818 г. Рихард Щраус събира част от обширното поетично творчество на Брентано в песенния цикъл опус 68. Щраус излиза от немската песенна традиция на IX в. и нагазва в по-драматични пространства. През 1933 г. оркестрира една от песните - „Песен на жените”; останалите оркестрира през 1940 г. Стимул за това е Виорика Урсулек - съпруга на диригента Клеменс Краус, негова, на Рихард Щраус, предана изпълнителка. Цикълът рядко се изпълнява цялостно - причината е, че трудно се намира певица, която да владее добре и стремителните колоратури (напр. в песента „Амур”, и драматичните речитативи („Песен на жените”). Диана Дамрау е певицата, която звучи в предаването - с Мюнхенска филхармония под диригентството на Кристиан Тилеман. Песента „Амур” излъчваме във варианта за пиано - с Еда Мозер: без пищния оркестров колорит още по-ярко проличава сложната колоратурна тъкан на песента.

4 май
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна