Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проект "Градски номади" подобрява условията на живот на бездомните

Снимка: БГНЕС

Проектът "Градски номади" цели да подобри условията на живот и работа на бездомните, като се фокусираме върху тези, които събират разделно отпадъци, каза Миа Агова в интервю за предаването "Хоризонт до обед".

Всичко, което намират на улицата, те го използват в ежедневието си - дали ще си направят подслон, дали ще го занесат в изкупвателен пункт за пари. От нуждата да преживяваш се научаваш на тези неща. Техните навици не са придобити от кампании за разделно събиране
, обясни Агова.

Елеонор Генова
обясни, че една  от основните цели на проекта е да има повече видимост на проблема с бездомните хора в България:

Хората не са осведомени за техния живот. В България имаме и проблем, че имаме само 1370 регистрирани заради липса на лични документи, докато по неофициална статистика при кампания на "Мисия без граници" през 2013-а година за една зима са минали 2600 души само в София. Голяма част от тях нямат средства да си позволят издаването на лична карта, а нямат и постоянен адрес. От друга страна при приемането на този начин на живот обществото ги забравя и това им е последна грижа.


Много от бездомните хора са пострадали от жилищната мафия или не са имали възможност да покрият жилищни кредити. Според данни на приютите през 2013-а година е скочил двойно броят на бездомните. В повечето случаи това са хора между 40 и 60 години, а 10% от тях са с висше образование.

Участниците в проекта предлагат да се осигурят мобилни микрокъщи и мобилни перални, които да бъдат алтернатива на приютите, докато бъде направено адекватно преброяване на бездомните хора и се изгради държавна политика за подпомагането им.

Над 10% от бездомните хора са от домове за сираци заради липсата на реализация за тези деца.

Мненията чуйте в звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени