Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Дичев: Управлява ли се държавата от тези, които мислим, или от други, които не виждаме

Проф. Огнянова: Не може разчистването на сметки да се представя като борба за свободата на словото

Емилия Милчева: Държавата не си е свършила работата навреме

Проф. Нели Огнянова
Снимка: БГНЕС

Ако една медия иска защита като такава, то тя трябва да спазва медийните стандарти. Тук става въпрос за разчистване на сметки. Функциите на медията са да информира обществото. То трябва да знае кой говори, кой е собственикът ѝ и кой я контролира. Когато се обръщаш към обществото да искаш защита на свободата на словото, то трябва да кажеш какво си направил, за да осигуриш прозрачност. Това каза в предаването "12+3" проф. Нели Огнянова, специалист по медийно право, по повод казуса ТВ7:

Ние още не знаем като зрители кой държи контрола в ТВ7. Как можем да говорим, че медията имала фази – Барекова фаза и Постбарекова фаза? В последната фаза журналистиката имала нужда от защита, казват някои. Аз това не мога да го твърдя, докато не разберем за какво става дума.

Според нея важно изискване е да се раздели административно-финансовата част на медията от производствено-информационната ѝ функция:

Не може в България разчистването на сметки да се представя като борба за свободата на словото. Когато има имуществени спорове, имат работа синдици и съдебни изпълнители. Всичко трябва да става прозрачно. Ние не знаем на какво основание се влиза и работи с информация, от къде са се взели описите. Когато става дума за медии, изискванията са по-високи. Полицията няма работа в медията по начин, по който видяхме вчера. По отношение на медии се действа щадящо, като се дава възможност да се организира производствен процес. Спазва се изискването да се раздели административно-финансовата част на медията от производствено-информационната част, а не да гледаме полицаи в кадър.

Основният въпрос е до каква степен държавата се управлява от тези, които мислим, че управляват, и до колко се управлява от други сили, които ние не виждаме. Ако г-жа Бъчварова и г-н Борисов не са наясно, че 100 души полицаи ще отидат да спрат една медия, то, аз се питам, кой прави това нещо. Те ли са неумели, или някой зад тях прави нещо? И двете неща са много страшни. Властта не е стабилна и ние се намираме пред голям срив. Другият вариант е, че тези хора не са си на мястото и г-жа Бъчварова или главният секретар трябва да си подадат оставката, беше категоричен проф. Ивайло Дичев.

Проблемът за свободата на словото той коментира така:

Тук става дума за пари, които си разпределят територии, а не толкова за свобода на словото. Единият вариант е частта от бандата, която се кара около КТБ, иска да свали цената на ТВ7, за да я купят на безценица, а другият вариант е да искат да унищожат един конкурент. Изключително абсурдно е да се събира стара техника, при положение че телевизията може да се продаде за милиони. Всичко се разбива на парчета, за да може да се разграби. 

Проф. Дичев смята, че е възможно отмъщението да е единият аспект на случилото се в ТВ7:

Премиерът Борисов сам се издаде, като каза, че дошли да му разболяват детето пред дома му и веднага прозвуча този личен момент, който беше неуместен. За вендетата - психолози трябва да коментират.

Тази телевизия от кабеларка, благодарение на налетите 300 млн. лева, тя стана това, което беше - стана една "къщичка от карти". Това не е бизнес моделът, който следва една медия. Държавата не се поинтересува откъде дойдоха тези пари. За една медия, която вършеше идеално работата на "бухалка" на тандема Василев - Пеевски. Нас ни интересува откъде дойдоха парите. Видя се, че Борисов върши работата на вътрешния министър - Бъчварова. Не можем да допуснем, че някой в МВР е взел решение, без да се консултира с някой висшестоящ. Това каза журналистът Емилия Милчева.

Според нея държавата не си е свършила работата навреме:

Виждаме, че години наред - от правителството на Сергей Станишев и Тройната коалиция през първото правителство на Борисов до кабинета Орешарски - този модел беше захранван. В това участваха държавните регулатори, всички управляващи, съдебната система. Сега, когато Цветан Василев стана излишен, от нас се иска да бъдем съдници в история, в която някой иска да си прибере съответните милиони. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна