Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отдаваме почит на героите от Априлското въстание

| обновено на 01.05.15 в 15:27
Снимка: БГНЕС

Днес отбелязваме 139 години от Априлското въстание. България отдава почит на героите от априлските събития, които без средства и съюзници се изправиха срещу вековната Османска империя и със саможертвата си положиха основата на националното ни възкръсване като държава.

Българи от цялата страна се събират в Панагюрище, за да се включат в националните тържества, посветени на 139-тата годишнина от априлското въстание. Честванията започнаха с литийно шествие, водено от духовници, които пренесоха светините от Април 1876-та.

Начело на литийното шествие бе сребърният Поибренски кръст, който е съпровождалхвърковатата чета на Бенковски. На историческия площад "20 април" бе извършен ритуалът по издигането на националния флаг. По традиция на този ден в Панагюрище се организират родови срещи, на които се възпоменават предците, участвали в Априлското въстание и в първото управление на града след Освобождението.

От Панагюрище съм, във Варна живея, дойдох специално за празника. Всяка година гледаме да се съберем, да дойдем, да почетем паметта на загиналите за свободата и сме горди, че сме панагюрци.

В 17.00 часа, в подножието на Маньово бърдо, гостите и жителите на Панагюрище ще могат да наблюдават спектакъла - възстановка "Мъжество и саможертва". Тържественият митинг-заря ще започне в 20.30 часа и ще бъде предаван от Програма "Хоризонт". Официално слово ще произнесе президентът Росен Плевнелиев.

СнимкаНа честванията в Клисура националното дружество "Традиция" представи възстановка на моменти от Априлското въстание, в която участват над 100 самодейци и членове на дружеството: 
"Пушките гърмят!"; "Камбаните бият - Въстанието е обявено" .
За събитието от цялата страна са дошли много, предимно млади хора, които споделят, че е изключително вълнуващо да се потопиш в събития, които демонстрират събуждането на българския дух и стремеж за свобода.

В церемонията по отбелязването на 139-годишнина от Априлското въстание се включи и председателят на народното събрание Цецка Цачева, която подчерта в словото си.

И когато животът е тежък, битието ни бедно, пътят към благоденствието дълъг и труден, не трябва да забравяме, че притежаваме едно неизмеримо богатство - нашата национална свобода. Тя е съкровище платено с много кръв. Априлското въстание бе пропито с кръвта на клисурци и Клисура завинаги ще остане символ на геройството.

Цецка Цачева поднесе цветя на паметника на водача на въстанието в Клисура Никола Караджов.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна