Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Структурите на БСП в цялата страна честват 1 май

| обновено на 01.05.15 в 14:58
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Областните и общински структури на БСП честват официално Първи май в цялата страна. Всички инициативи са под мотото "Време за справедливост".
С многохилядно шествие и митинг в София членове и симпатизанти на БСП отблезаха Международния ден на труда.
Зад огромен червен транспарант, под националния флаг и партийните знамена на социалистите, хилядите поеха от площад "Народно събрание" и стигнаха до лятната сцена в Борисовата градина. Фолклорна програма, хора и песни бяха подготвили социалистите за честването на Първи май. Граждани се поздравяваха и честитиха Празника на труда.

Да са живи и здрави всички българи и дано да успеем да постигнем нещо хубаво. 

Свързвам Първи май с трудовия народ. Толкова се трудим, толкова неща се направиха, не трябваше така да стане. Не бива да се руши преди да се построи нещо ново.

Митингът на БСП беше с призива "Справедливост за България!". На сцената се качиха представителите на парламентарната група на БСП "Лява България", на коалиционните партньори, евродепутати, представители на софийската структура на БСП.
Социалисти и синдикалисти обърнаха внимание на  тежките икономически условия, ниските доходи, цената на труда, условията на труд,  които да далеч от изискванията на закона и дадоха пример със злополучните събития в Горни Лом и Иганово. В словото си лидерът на БСП Михаил Миков каза:

Всички имат право на достоен труд, на достойно заплащане, на безопасни условия на труд и на условия, в които работниците не попадат в ситуации като тези в Горни Лом и Иганово.

Инициативата на социалистите премина под мотото "Време за справедливост".


Снимка"Тъжен спомен за варненската икономика" е надсловът на манифестацията-протест, организиран от градското ръководство на БСП във Варна. Шествие с партийните знамена на БСП и националното знаме достигна до входа на Морската градина, където симпатизанти и членове на партията извиха хоро. Председателят на местната организация Борислав Гуцанов каза, че последното затворено предприятие във варненския регион е ТЕЦ-Варна, за съжаление. А във военния завод и варненската корабостроителница са работили над 5-10 000 души, сега те са сведени до минимума.
Деньо Денев, който е бил герой на социалистическия труд като монтажник в Девненските заводи, с носталгия си припомни пред митинга, че дори журналисти от Франция са идвали навремето, за да видят начина, по който се е работело. Един от безработните 35-годишен мъж каза, че въпреки висшето си образование и допълнителна квалификация, много трудно може да си намери работа. И с разочарование споделя многократните си опити да го направи.

С тържествен митинг-концерт посрещат 1 май и членовете и симпатизантите на левицата в  Бургас и Пловдив. В Сливен ще се състои тържествено събрание. В Кърджали ще отбележат датата с танцово надиграване между любителски фолклорни състави. Габровската организация на социалистите организира ретроспективна изложба на пешеходната улица в града, в която няколко набла ще припомнят на минувачите историята на 1 май, който се свързва с борбата за социални права. Шествие има и във Видин.

Първомайско шествие организира и в Русе социалистическата партия. Предвождана от духовия оркестър, колоната се отправи от площада пред Съдебната палата към Младежкия парк, където бе организиран поздравителен концерт.
С особено внимание бяха обградени героите на социалистическия труд - Кръстьо Шекеров, някога председател на АПК - Иваново, постигнал рекордни добиви на земеделска продукция и дългогодишният директор на машиностроителния завод "Георги Димитров" Иван Пейчев. Те споделиха пред "Хоризонт":

- Златен орден на труда, Червено знаме на труда, Народна свобода за участие в  политическата борба, Георги Димитров и Златна звезда на героя. Имам внук, който завършва стопанско управление. Работи от две години, давам му пари. Аз взимам максималната.

- Това е най великият празник на хората, защото труда е създал човека и хората цял живот са се борили за справедлив труд. Аз съм го изпитал много с нашият колектив "Георги Димитров", където бях дълги години директор. Жал ми е, че ситуацията днешната е такава, че не можем много да се похвалим на празника, но да се надяваме, че ще се оправят нещата. Вярваме в бъдещето.

Ден преди Деня на труда стана ясно, че в Русенска област има регистрирани 9181 безработни. 





БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна