Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Максим Бенвенисти: И занапред ще продължава да се отрича Холокоста

Снимка: БГНЕС

Победата над нацизма трябва да обединява хората и това как да се празнува и тълкува тази дата биха звучали смешно, когато се отбелязва възкръсването на човечеството. Това каза за „Хоризонт“ в предаването „Нещо повече“ Максим Бенвенисти, председател на организацията „Шалом“, която награди ветераните по повод 70 години от края на Холокоста и победата над нацизма:

С гордост съобщавам, че днес на сцената на нашето събрание едно до друго бяха британското, руското, американското, българското, на Обединена Европа и еврейското знаме. Това е обединение срещу това, че злото трябва да се бие. За нас е важно, че почетохме тези, които са жертвали живота си – живи и мъртви.


И занапред ще продължава да се отрича Холокоста, смята още Бенвенисти и допълни: Холокоста е имало не само с евреите, Холокоста е имало по-късно и в Африка, но кой е чувал? Изтреблението на тези хора, само по един признак, без право на избор, това отличава Холокоста от геноцида. При него може да смените вярата си, да се покорите и ще запазите главата си. Той беше категоричен, че нациите не са научили урока си от преди 70 години: Идват поколения, за които момчетата с пречупени кръстове стават привлекателни, изваждайки от нацизма определени идеи. Нацизмът се възражда, даже и в България.


Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна