Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Монтана смятат, че еврофондовете трябва да се използват за инфраструктура

Снимка: Радио ВИДИН
Петдесет и осем процента от анкетираните жители на област Монтана смятат, че средствата от европейските фондове трябва да се използват за инфраструктура. Според една трета, приоритетни сектори са туризъм, култура, спорт и социалните услуги. Резултатите са от националната кампания „Да създадем заедно България 2020“, проведена от Областния информационен център, който популяризира кохезионната политика на Европейския съюз.

Инициативата е протекла на два етапа - анкетно допитване и представяне на възможни бъдещи проекти, които биха могли да осъществят исканията на гражданите, обясни ръководителят на Областния информационен център Александрина Здравкова:

Ние събрахме двеста анкетни карти, в които можем да кажем че имаме около 270 конкретни и по-общи предложения, които основно засягат създаването на работни места, подобряване на градската среда, пътища, улици, ВиК-инфраструктура, много мерки, които касаят образователната инфраструктура и по-добри учебни кабинети. Както и доста проекти се искат в областта на туризма и културните събития. Всичко това са мнения на граждани и една голяма част от тях, действително могат да се реализират с проекти по бъдещите седем оперативни програми за периода до 2020 г.

Голяма част от получените по време на кампанията предложения, са обобщени и придружени от становища за това кои от тях могат да се превърнат в проекти и по кои трябва повече да се работи, за да получат положителна оценка и финансиране.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна