Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът изрази тревога по повод събитията в Куманово

Росен Плевнелиев
Снимка: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев изрази тревога и изказа съболезнования на близките на загиналите при операцията на македонските сили за сигурност в Куманово. 
Институциите в Македония трябва да гарантират спокойствие и стабилност, да намерят мирно решение за успокояване на ситуацията по демократичен начин и на база на законни действия, като чуват гражданското общество, подчерта Плевнелиев:
Последните новини, които получавам от Македония, показват, че по-скоро ситуацията се успокоява, което е добре. Осъждаме абсолютно всички действия, които са в разрез със закона, независимо кой ги извършва. Нашият апел е само с механизмите на диалога, на демократичните принципи могат да се решават всички проблеми в Европа. 
Плевнелиев призова македонските власти и политическите партии в западната ни съседка да се отнесат сериозно към ситуацията, защото безпринципното противопоставяне няма да даде резултат:
Ако има незаконно подслушване - трябва да се носи отговорност. Ако има недемократични методи и средства, използвани от управляващите, да, те трябва да си носят отговорността за това. Ако обаче опозицията действа по недемократичен начин, също и тя ще носи своята отговорност за това. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени