Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

РИОСВ Шумен отчита изкупуване на 600 тона билки през миналата година




В началото на всяка календарна година билкозаготвителите, собствениците на изкупвателни пунктове, търговците на билки, които са събирани от дивата природа, подават отчети в Регионалните инспекции по околната среда и водите. В отчетите трябва да се съдържа информация за това какви количества от кои видове лечебни растения и какви части от тях са били събрани, колко от тях са били продадени и колко са останали на склад. Регионалните инспекции следят за опазването на находищата от диворастящи лечебни растения – задължение, което произтича съгласно Закона за лечебните растения. Ползвателите пък са задължени да се отчитат независимо дали са извършвали дейност през годината или не.
В РИОСВ – Шумен, която контролира територията на  Шуменска и Търговищка област, има регистриран най-голям брой билкозаготвители в цялата страна – общо 167 физически и юридически лица – 100 за област Шумен и 67 – за Търговище.
За миналата година събраните и изкупени количества билки са повече от 600 тона, разказва  Деян Спасов- експерт от Направление „Биологично разнообразие и защитени територии” в РИОСВ Шумен.


За повече информация посетете сайта на Фондация "Информация и природозащита" www.susherbsbg.eu"

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени