Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Подкрепяме бъдещето" е мотото на деня, посветен на борбата със СПИН

Да си съпричастен с хората, болни от СПИН, означава да знаеш за болестта, да не се страхуваш, да си част, въпреки че това не те засяга пряко. Петър Цинцарски, консултант по програмата за превенция и контрол на ХИВ и СПИН, каза в предаването "Хоризонт до обед", че тази година мотото на деня, посветен на болестта и болните от СПИН, 17-и май, е "Подкрепяме бъдещето".

Нашият поглед е насочен натам, искаме да покажем, че не само не сме безразлични към хората, които носят ХИВ вируса, но сме и подкрепяща среда, да можем да осигуряваме лекарства, наблюдение, подкрепа, лечение и атмосфера около тях. И да мислим и за другите, които не са заразени. В страната се реализира най-голямата профилактична програма за превенция и контрол на болестта, която Министерството на здравеопазването реализира с финансовата подкрепа на Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. Осъществява се в цялата страна. Нашите партньори са общини, регионалните здравни каси, неправителствени организации. За съжаление Глобалният фонд си тръгва от странта по отношение на болестта СПИН. Тук идва място на всички местни общности, бизнеса , НПО, местната и централната власт да покажат една сериозна ангажираност към проблема и да подкрепят всички усилия за ограничаване на разпространението на вируса и подкрепа и съпричастност към хората с този вирус.


Да си съпричастен започва с това да си информиран, казва Елена Биринджиева от Асоциация "Здраве без граници". Когато си съпричастен към хората, които са засегнати от ХИВ, рискуваш другите да си помислят, че и ти си носител на вируса, сподели тя.  


Тодор Петров от фондация "Позитивен избор" допълни, че неговата съпричастност е в това, че ежедневно работи с хора, засегнати от болестта.

Ние имаме на разположение лекар, психолог, юрист и т.н. и те оказват съдействие във всяко едно естество според тяхната компетенция. Искрено се надявам финансирането да не приключи. Надявам се да бъдат запазени тези дейности. И това, което трябва да бъде напарвено, е да се преборим със самата стигма, защото отдавна причинителят на тази болест е открит, има адекватни решения и специалсти. Тези хора са сред нас, техният брой, за съжаление, се увеличава, но за да бъде пречупена стигмата, има една дума - информираност. 



Бисерка Алексиева, главен експерт, програмен мениджър по превенция на болестта в Община Варна, разказа за програмата, която развиват в Общината.

Това, което правим, е да развиваме активни доброволчески екипи в училищата и университетите. Все повече млади хора са информирани, не само по отношение на това как да се пазят. Ние променяме и тяхната нагласа. Те не се страхуват да се изследват.

Чуйте мненията от звуковите файлове.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна