Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варуфакис призова за разсрочване в "далечното бъдеще" на предстоящи през лятото гръцки дългови плащания към ЕЦБ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Дългът на Гърция не е жизнеспособен и предстоящите в скоро време дългови плащания на страната към Европейската централна банка трябва да бъдат отложени във времето, заяви днес гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис.

През периода юли-август Министерството на финансите ще трябва да заеме 6,7 млрд. евро от нашите международни партньори по един или друг начин, за да успее да изплати предстоящия по това време падеж на гръцки облигации по "Програмата за покупки на ценни книжа" на ЕЦБ, посочи Варуфакис на пресконференция в Атина, коментирайки гръцките дългови книжа, които бяха закупени от ЕЦБ през 2010-а и 2011 година чрез програмата на банката Securities Markets Program (SMP).

В разгара на финансовата криза в еврозоната ЕЦБ стартира програма за покупки на суверенни дългови книжа на страни-членки, които бяха най-тежко засегнати от дълговата криза - облигации на Гърция, Ирландия, Португалия, Испания и Италия. Според тази програма, известна като SMP (Securities Markets Program), ЕЦБ оказа подкрепа на тези държави чрез покупки на техни облигации на вторичния европейски дългов пазар.

Янис Варуфакис отбеляза, че ЕЦБ все още притежава гръцки облигации по програмата SMP за около 27 млрд. едвро, които следва да бъдат възстановени от управляващите в Атина през следващите месеци или години. Падежите на тези облигации трябва да бъдат отложени във времето към далечното бъдеще. Това е ясно, подчерта финансовият министър.

Той също така отбеляза, че Гърция можеше да се завърне по-бързо на международните дългови пазари, ако ЕЦБ беше одобрила включването на неговата страна в стартираната през март програма за "количествени облекчения" (месечни покупки на облигации от еврозоната за 60 млрд. евро).

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна