Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д. Байрактаров: Фалшивите регистрации преди избори могат да се прекратят само със санкции за кметствата

Снимка: БГНЕС
Не само в малки населени места, а и в немалко по-големи общини тези регистрации се оказват, много често, решаващи. Крайно време е прокуратурата "да си влезе в роля", защото тези регистрации е ясно, че са финансирани от определени политически сили.

Едва ли български граждани, обикновено това са от определени малцинствени групи с много ограничени финансови и икономически възможности, биха тръгнали да пътуват по различни населени места, за да променят регистрацията си. Естествено, че някой им плаща.


Това каза за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" депутатът от Патриотичния фронт Димитър Байрактаров по повод бума на заявления за промяна на адресните регистрации в навечерието на местите избори. Фалшивите регистрации преди избори могат да се прекратят само със санкции за кметствата, които записват нови жители, категоричен е той. Наказанията трябва да бъдат вписани в законови промени, на първо място в Административно-процесуалния кодекс, както и в Закона за гражданската регистрация. Той припомни, че повечето промени са заложени в проекта на ПФ за изменение и допълнение на Изборния кодекс, но това няма как да стане преди местните избори:

Прави се всичко възможно да не бъде разглеждан в комисии нашият законопроект. Той беше отложен в Комисията по труд и социална политика, чийто член съм аз, тъй като там има текстове, които касаят и Кодекса на труда, и така или иначе времето вече ще предопредели, че евентуалните промени, които предлагаме, няма да могат да бъдат действащи за местните избори и явно определени политически сили много добре са си направили сметката, за да започнат тези упражнения.

Според информацията от Министерството на регионалното развитие в областите Видин, Кюстендил, Монтана и Перник има ръст на новорегистрираните жители. Като цяло за страната, промяна в своя адрес са направили над 91 хиляди души.

Интервюто на Таня Милушева с Димитър Байрактаров можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени