Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КЕВР ще обсъди договорите за продажба на топлинна енергия между потребители и "Топлофикация"-София

Снимка: БГНЕС

Общите условия на договорите за продажба на топлинна енергия между потребителите и "Топлофикация"- София ще бъдат обсъждани днес в енергийния регулатор. Енергийното дружество иска да бъде намален на 30 дни срокът, в който потребителите трябва да си платят сметките. Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) обаче настоява за по-дълъг период. От столичната Топлофикация се аргументират с желанието си всичките им клиенти да бъдат равнопоставени. В момента срокът е обвързан с публикуването на сметките в интернет. 

Половината клиенти нямат достъп до интернет и това увеличава броя на жалбите, каза за "Хоризонт" Боян Паунов от "Топлофикация София":

Предложеният срок за плащане не е нов. Той се основава на утвърдена 12-годишна практика. До 2014 година винаги е бил този срок, който в момента е написан. И още нещо бих казал, лоялни клиенти на "Топлофикация"-София са някъде около 80%. Те плащат до 30-о число, за да ползват бонусите на лоялен клиент, отстъпка от сметката. Много важно нещо от последните общи условия, нашите клиенти не заплащат лихва на прогнозните количества, т.е. на месечните сметки.

Енергийният експерт Ангел Минев коментира, че потребителите нямат особен интерес от удължаването на срока за плащане:

Търговските дружества извършват разходите по доставка, което е свързано с ремонт, поддръжка на съоръжения, закупуване на горивото, производство, заплати, данъци и т.н. от порядъка на 90 дни преди датата на доставка. Т.е. те кредитират всички потребители с 90 дни. След което ние даваме още някакъв срок за заплащане. Колкото е по-дълъг този срок на кредитиране и колкото е по-дълъг срокът на плащане на дължимите суми, толкова се увеличават финансовите разходи на предприятието и те влизат в цената на услугата. 

Общите условия на договорите между потребителите и топлофикациите са един компромис между двете страни, каза още Ангел Минев. 

Той уточни, че в конкретните общи условия става въпрос най-вече за свръхрегулация:

Държавата не е осигурила да има равностойни страни. При сегашното законодателство не се получава позитивен ефект. Едната страна е неинформирана, прекалено сложни общи условия и оттам се получават проблемите. 

Чуйте от звуковия файл репортажа на Юлияна Корнажева.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна