Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниел Митов: Внушенията на руския министър на външните работи за Македония са крайно безотговорни

Снимка: mfa.bg

Българският външен министър Даниел Митов в специално изявление на сайта на Министерството на външните работи нарече "крайно безотговорно" изказването на Сергей Лавров пред Съвета на федерацията на Русия, че се обсъждала подялба на Република Македония между Албания и България. В изявлението на Митов се казва:

Намирам за крайно безотговорни внушенията, направени от руския министър на външните работи Сергей Лавров в днешното му изказване пред Съвета на федерацията на Федералното събрание на Руската федерация, че се обсъждала подялба на Република Македония между Албания и България.

Добре известни на всички са премеждията, през които Република Македония премина по пътя на установяването и укрепването на нейната държавна независимост и суверенитет. През цялото това време именно България бе страната, която даваше най-голямата подкрепа за независимостта на Република Македония и стана гарант за нейната териториална цялост. Припомням, че България бе страната, която първа призна Република Македония и това решение беше от ключово значение за стабилността в Югоизточна Европа.

Опитите да се поставя под съмнение европейският ред в региона и териториалната цялост на Република Македония са недопустими. Стабилността на всички страни от Югоизточна Европа е от първостепенно значение за нас и опитите на външни за региона страни за нейното подкопаване чрез подобни внушения трябва да бъдат прекратени. България ще продължи да бъде гарант за независимостта и териториалната цялост на Република Македония и в това не може да има никакво съмнение.

По-рано Лавров, цитиран от ТАСС, обяви, че зад събитията в Македония се крие желание да се окаже натиск върху Груевски заради отказа на Македония да се присъедини към санкциите срещу Русия и във връзка с подкрепата за "Южен поток" и готовността за сътрудничество при реализацията на други варианти за доставка на гориво, включително за т.нар. "Турски поток". Македонските събития достатъчно грубо се управляват отвън, добавя Лавров. А сега вече започнаха и разговори за федерализация на Македония и даже се изказват мнения за нейното разделение  една част на Албания, а друга  на България.

Ден преди изявленията на руския първи допломат руското издание sputniknews.com публикува статия, в която авторът Дмитрий Виноградов прави внушения, че България има целенасочена политика за разделяне на Македония. България, безусловно подкрепяна от САЩ и ЕС, е възможно да се опитва да възстанови свои де факто съществуващи претенции към територията и народа на Република Македония, като средство за по-нататъшно дестабилизиране на страната, заобикаляйки руския газов проект на Балканите и sidelining Balkan проект Stream на Русия, отвличайки вниманието от своята вътрешна несигурност. /.../ Да вземем за пример изявлението на директора на Националния исторически музей Божидар Димитров, който провокативно намекна, че България може да бъде изправена пред избора да реанексира своите завоевания от времето на фашистка Германия и ако иска да го направи, може да използва българите с двойно гражданство. Трябва да се отбележи, че призивът му дойде само половин седмица преди струпването на българско военно присъствие по границата с Македония. Така че е възможно тази влиятелна и добре позната в академичните и културни среди личност да е в състояние да окаже влияние върху подобно решение. /.../  Това показва, че Брюксел съвсем съзнателно е взел решение да се възползва от трупаните с години националистически нагласи на България по отношение на Македония, провъзгласявайки я тихомълком за фаворит на Запада.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна