Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С концерт на Янка Рупкина ще отбележат 24 май на българите в Кипър

Фолклорен празник, училищни тържества, концерт на Янка Рупкина изпълват празничния 24 май на българите в Кипър. Тържествата днес са част от Дните на българската култура, които се провеждат на острова.

Днес Кипър ще се разлюлее от българска музика и хора. В столицата Никозия нашенци ще се хванат на кръшно българско хоро, с което се включват в световната кампания “Дръж се, земьо, българите танцуват”. Български хора ще се извият и в други градове на острова.

Кулминация на Дните на българската култура в Кипър е големият концерт, който изнася тази вечер в Никозия неповторимият златен глас на Странджа - народната певица Янка Рупкина. В празничната вечер участват още живеещата в Кипър бивша солистка на ансамбъл “Пирин” Таня Костова и представителeн детски ансамбъл от Националното училище за фолклорни изкуства "Филип Кутев" - гр. Котел

Заключителната проява от Дните на българската култура в Кипър е документалната изложба „Светлината на буквите“. Тя ще бъде открита на 25 май в Университета на Кипър и представя с постери най-известните средновековни български ръкописи от X до XVII век.

Вчера и днес българските училища на острова отбелязват празника на светите братя Кирил и Методий и завършването на учебната година с тържества за буквите.

С поредица от концерти, изложби, филмови прожекции, фолклорни празници и училищни тържества българската общност в Кипър и приятелите на страната ни на острова честват 24 май. Празничните прояви, които продължават до края на май, са организирани от Съюза на българите в Кипър и посолството на България. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна