Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синдиците на КТБ са подали още една молба за откриване на производство по несъстоятелност на длъжник на банката

Снимка: БГНЕС

Синдиците на Корпоративна търговска банка са подали още една молба за откриване на производство по несъстоятелност на длъжник на банката. Това става ясно от седмичния отчет на Росен Ангелчев и Лазар Илиев. Предишната седмица синдиците са успели да съберат близо 421 000 лева.

В отчета на синдиците е описано, че клиенти на Корпоративна търговска банка са подали искания за заличаване на обезпечения по техни кредити, но не става ясно какво е основанието на кредитополучателите. Още докато банката беше под специален надзор, клиенти имаха право на това, ако са погасили цялото си задължение и обезпечението по него вече не е необходимо за гаранция. Не е ясно дали това е възможно, ако кредитът е погасен чрез прихващане.

В доклада си синдиците коментират, че има още една искова молба за обявяване на недействителна сделка с прихващания, направена след отнемането на лиценза на банката.

Също така синдиците са подготвили и изпратили становище до Фонда за гарантиране на влоговете за 15 казуса, свързани с изплащане на средства на вложители. Тъй като всички данни, насочващи към физически или юридически лица, са банкова тайна, те са заличени. По същия начин е скрито и името на посланик, среща с когото е описана от синдиците. Тя е във връзка с гарантиране на правата на вложителите.

Според отчета, пред Управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете са били направени презентации на 6 фирми за разследвания на банкови фалити.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна