Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министерството на финансите преотвори емисия 3-годишни ДЦК при по-ниска доходност

Министерството на финансите преотвори емисия 3-годишни държавни ценни книжа (ДЦК) с номинална стойност 50 млн. лева с падеж на 28-и януари 2018-а година.

На проведения на 25-и май аукцион беше постигната среднопретеглена годишна доходност от 0,68 процента - малко под доходност от 0,69%, която беше постигната на първия аукцион на този тип тригодишни облигации, проведен на 26-и януари 2015-а година.

Според Министерството на финансите е бил отчетен висок интерес, като общият размер на подадените поръчки е достигнал 125,4 млн. лева, което съответства на коефициент на покритие от 2,51 пункта.

Министерството отбеляза, че спредът на тригодишните ДЦК спрямо спрямо бенчмарковите германски облигации в този сегмент е бил в размер на 85 базисни пункта (спрямо 83 базисни пункта на 26-и януари).

Най-голямо количество ДЦК на аукциона придобиха банките - 61,2%, следвани от застрахователни дружества - 14%, пенсионните фондове - 12,8%, и договорните фондове - 12%.

На първия аналогичен аукцион в края на януари обаче интересът беше доста по-голям, като общият размер на подадените поръчки беше в размер на 219,8 млн. лева и коефициентът на покритие достигна 4,4 пункта. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени