Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият директор на БАБХ е за законови промени, регламентиращи дейността на Агенцията

Новият изпълнителен директор на Агенцията по храните д-р Дамян Илиев подкрепя идеята за законодателни промени, които да регламентират по-прецизно дейността на Агенцията. Това съобщи Биляна Томова, представител на една от фирмите от  хранителния бранш. Тази сутрин те представиха на д-р Илиев списък с имената на служители от агенцията, за които имат данни, че са изнудвали бизнеса.

Освен че посочваме кои са докторите, участвали заедно с г-н Моллов в тези корупционни схеми, излагаме и нашето предложение за необходимите законодателни промени. Срещнахме пълна подкрепа и разбиране по въпроса, че ако не се промени средата и не се премахнат предпоставките за злоупотреби със служебно положение, независимо че тези служители ще бъдат премахнати, ще останат възможности за генериране на нови корупционни практики.

Пред "Хоризонт" депутът от ГЕРБ Методи Андреев изрази съмнение, че в Агенцията по безопасност на храните /БАБХ/ действа организирана престъпна група и отстраненият директор Пламен Моллов не е упражнявал сам натиска върху производители. Парламентарната комисия за борба с корупцията вероятно ще сезира главния прокурор, каза Андреев:

Да потърсим основание да сезираме главния прокурор и да поискаме от прокуратурата да разследва случая. На мен ми се обадиха и други хора, които работят в системата на БАБХ и искат също да дадат информация за такива схеми, които са ги карали да изпълняват и те не са били съгласни.

Междувременно стана ясно, че бившият вече директор на Агенцията по храните Пламен Моллов възнамерява да съди за клевета фирмата, която подаде сигнал за изнудване срещу него.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна