Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Е. Друмева: Преференцията е всъщност една неголяма част от изборите

Снимка: БГНЕС
Действащият Изборен кодекс е изменян четири пъти, последният от които – през ноември 2014 година. Той е доста обемен. Уредбата е плътна и покрива много хипотези и не виждам остра нужда от промени, освен ако по места възникнат много въпроси.

Това каза за предаването „12+3“ по „Хоризонт“ бившият конституционен съдия и два пъти председател на Изборния борд проф. Емилия Друмева. Тя припомни, че преференцията се използва само при изборите на общински съвети, а на местни избори, освен тях, се избират и кметове на общини и кметове на региони и кметове на кметства.

Преференцията е всъщност една неголяма част от изборите и някак пресилено, мисля, се експонира нейното значение. Преференцията въобще придобива значение, след като всеки един от нас като избирател, първо, е дал своя глас за избраната от него партия или коалиция. Така че преференцията има смисъл само при избори за общински съвети, само при листа на партия и коалиция и след като сме отбелязали знака в квадратчет, тоест избрал съм партията или коалицията, за която давам своя глас, то тогава, по желание, може в дясно – в кръгчето, да отбележа и поредния номер на кандидата от листата, когото предпочитам.

Друмева посочи, че първо броят на подадените гласове се разделя на броя на местата в Общинския съвет, за да се разпределят мандатите. Преференцията действа, само ако са достигнати 7%  от общинската избирателна квота.

Въвеждането на долна граница от 100 гласа, за да бъде призната преференцията, е възможност, но изисква промяна в Кодекса, каза Друмева, според която, предложението „заслужава внимание“, тъй като при местните избори принципът за значимостта на преференцията се различава от другите избори.

Разпоредбата в Изборния кодекс, че БНБ печата и отговаря за бюлетините, беше едно решение, с което се целеше стабилност, гаранция за подготовката на бюлетините. Несъмнено при тази ситуация се търсят други решения. Вярвам, че ще се намерят решения в рамките на суверенна България.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна