Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Звукови хроники „Магията на камерната песен“: Песни, посветени на детето

БНР Новини
Корица на дългосвиреща плоча L'enfant Et Les Sortilèges

„Детето и чудесата“ е опера от Морис Равел за едно непослушно момче: то не си учи уроците, държи се грубо със заобикалящите го одушевени и неодушевени твари. Малък фрагмент от операта ще представи котешкото възмущение от лошото дете. Към края на творбата, разбира се, момченцето става добро и всички го обикват. Така трябва да правят всички деца – да стават добри.
Морис Равел много увлекателно е вникнал в детската психика. Безчислени са камерните песни, в които център е детето – детето в света на възрастния, символ на чистота и надежда, детето, което майката приспива с песни, в които разказва за собствените си чувства, болка, обич, понякога отчаяние...
В това предаване звучат песни, които възрастните посвещават на детето – от Шуман, Малер, Кантелуб. И песни, които представят света на детето, така, както си го представя творецът. Оживяването на предметите, персонифицирането на животни и играчки – това са част от мечтите на детето, чудесата, с които живее. Малцина са творците, които съумяват да се вплетат в тези чудеса. Част от техните песни също звучат: от Дебюси, Маргит Холмберг (Приспивна песен на майката на троловете) и Лютославски.




1 юни

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна