Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Звукови хроники „Магията на камерната песен“: Поетичният свят на Роберт Шуман

Роберт Шуман е най-романтичния сред немските романтици. В ранните си години той е силно раздвоен между тоновете и словото, между различните прояви на духовността. Отдават го на ранно раздвояване на личността, но не е ли това по-скоро белег на романтична жажда за духовна многостранност!
В своите песни Роберт Шуман се докосва до почти всички значими съвременни поети. Открива в творчеството им всички теми, които са му скъпи, но често песента му е предизвикана от по-дълбока душевна нужда. Поетичният му хоризонт не се изчерпва само с немските романтици, всъщност, първата му песен е по Шекспир. Но съкровищницата му е немската поезия, Рюкерт, Айхендорф и най-вече – Хайне. Ранимата душа, съчетана с унищожителната ирония на поета очарова Шуман.
В предаването ще прозвучи Песенният цикъл, опус 24, в изпълнение на Матиас Гьорне с пианиста Владимир Ашкенази. И, ако този често изпълняван цикъл е успех, опус 48, Любовта на поета, също по Хайне е съвършената завършеност (цитат по Андрей Букурещлиев). Две от песните от опус 48 завършват „Звуковите хроники“.

8 юни

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна