Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гражданската авиация в Гърция обяви 48-часова стачка от неделя

Гражданската авиация в Гърция обяви 48-часова стачка от неделя. Министърът на транспорта се опитва в последния момент да постигне споразумение. От утре в Гърция са три последователни неработни дни и пътната полиция въведе редица ограничения в трафика.
С двудневна стачка синдикатът на работещите в гражданската авиация упражнява натиск върху правителството. Исканията са за финансиране на нови системи за приземяване на самолетите, назначаване на още специалисти в сектор "Контрол на въздушния транспорт" и да се решат много проблеми, които затрудняват работата на летищата. Дори служителите в Гражданската авиация внесоха във Върховния съд списък с причините за затрудненията на регионалните летища, които според тях ще бъдат принудени да прекратят работа в разгара на туристическия сезон.
В момента се водят преговори с министъра на транспорта с надежда да се отложат протестите. Синдикатите настояват за незабавна среща с финансовия министър Варуфакис, защото исканията са свързани с допълнително финансиране.
Дните на стачката - неделя и понеделник са изключително натоварени. Масово пристигат туристи от чужбина, а в Гърция от утре са три неработни дни. Тези, които успеят да отпътуват за почивните дни по островите, нямат възможност да се върнат със самолет, а на фериботите вече няма места, оплакват се пътниците.
Хотелиерите по островите също приканват служителите в гражданската авиация да не протестират.
Във връзка с трите празнични дни в Гърция пътната полиция въведе от днес отново ограничения за движение на товарни автомобили и увеличи екипите за контрол на трафика.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна