Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трети сме в ЕС по приключили разследвания за злоупотреби с еврофондове

ОЛАФ обаче смята, че обвиненията у нас са малко

| обновено на 02.06.15 в 17:42
Джовани Кеслер
Снимка: БГНЕС

България е на трето място по брой приключили разследвания за злоупотреби с еврофондове за миналата година. Това се посочва в доклад на Европейската служба за борба с измамите. За 2014-а ОЛАФ е приключила 11 разследвания на сигнали у нас, но не при всички има препоръка за съдебен процес, уточни директорът на службата Джовани Кеслер

На първо място по брой случаи за миналата година е Румъния с 36, а на второ – Унгария с 13. Джовани Кеслер определи като недостатъчна, реакцията на властите в страните от ЕС след препоръките на ОЛАФ. Малко над половината от препоръките за разследване в България са стигнали до съда за последните 7 години, сочи още докладът. 

Броят на прокурорските обвинения по препоръка на ОЛАФ в България обаче не е задоволителен, заяви Кеслер пред БНР. От присъединяването ни към ЕС до миналия декември прокуратурата е разследвала 22 от общо 30 сигнала на ОЛАФ, за които службата смята, че има основания за измами с европари. Близо половината от тях са стигнали до повдигане на обвинения в съда, сочи докладът. Кеслер коментира:

Дори това да е средното европейско равнище, 55% не е задоволителен резултат. Някои от случаите приключиха неблагоприятно, като бяха прекратени, докато според нас трябваше да бъдат повдигнати дела. Назначихме работна група, която да разгледа всеки един случай съвместно с местните власти и да разбере защо нашите оценки се разминават почти на половина с техните.

В доклада на ОЛАФ България е дадена като пример със случая с измами за 6,7 милиона евро по предприсъединителната земеделска програма САПАРД от 2010 г. В София делото още не е приключило срещу двама от основните обвиняеми - бизнесмените Марио Николов и Людмил Стойков за внос на машини на изкуствено завишени цени. Междувременно ОЛАФ е продължила разследването на още 8 фирми по аферата в 7 държави и през 2014г. службата е дала нови препоръки за образуване на съдебни производства, без да споменава кои са разследваните.


Шампион по изпълнение е Италия, която има много сигнали от ОЛАФ, но вкарва в съда 78% от тях. Макар и само с 11 разследвания, прокуратурата на Гърция е успяла да повдигне обвинения по всички, тоест 100 процента. Румъния е на първо място по брой на разследвани от ОЛАФ съмнения за измами с еврофондове както за миналата година, така и от началото на 2007 година.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна