Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нестинарски празник днес в Българи

Нестинари ще танцуват тази вечер в село Българи, община Царево. Празненствата от години се организират в нощта на 3 срещу 4 юни, когато по стар стил е денят на светиите Константин и Елена. Всяка година празникът привлича стотици туристи, които идват да наблюдават на живо древния обичай.

Българи е последното нестинарско село в България. Разположено е на 17 километра от Царево върху плоския гръб на един рид, заобиколен от дълбоки долчини. В миналото върху жарава се е играело още в Кости, Бродилово, Граматиково, Сливарово и Кондолово и в едно село в Източните Родопи. В Българи старинният обичай се изпълнява в автентичния му вид така, както е запазен през годините. Местните хора наричат празника панагиря на светците. Разказва Недка Лапчева – кметски наместник на селото:

Хората го празнуват, или както казват тук – панагироват – повече от Нова година. Той започва с осветяването на иконите, с тържествено огласяване с камбанен звън, че панагирят на свети Костадин започва. Целият ритуал се води през цялото време от тъпан и гайда, превождано от самия епитроп, както е по канон. Обличат се иконитеи се измиват на аязмото на свети Костадин.

Чуйте в звуковия файл целия репортаж на Стефка Бакърджиева 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени