Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международен форум търси дългосрочна стратегия в сектор "Земеделие"

| обновено на 04.06.15 в 15:29
Снимка: Радио Видин

Разработването на дългосрочна стратегия за сектор "Земеделие и развитие на селските райони" в България и предизвикателствата в земеделския сектор ще бъдат обсъдени на международен форум в София. 

Населението в Европа и света се увеличава, необходимостта от храна расте, водните ресурси намаляват, енергията е все по-скъпа, климатичните промени правят земеделските култури и домашните животни все по-уязвими, отчитат от статистиката. Всичко това ще има сериозни последствия за селското стопанство и препитанието в селските райони и своевременно трябва да се вземат решения за промяна в сектора. 
Световната банка, съвместно с Министерството на земеделието, организират конференция, на която ще се търсят отговори на въпросите как трябва да се модернизира селското стопанство, как да се подновят системите за напояване, как да се управлява рискът.

Министърът на земеделието Десислава Танева заяви: Никога не си говорим на тема държавна подкрепа, а на практика тя е неограничена. Това поставя в различна изходна позиция отделните страни-членки на ЕС, тъй като възможностите на техните национални бюджети са различни. Добре е в европейските правила, уреждащи държавните помощи, да има правила относно размерите, обхвата, секторите, по които да се прилагат.

Другият проблем, който стои пред сектора у нас, е липсата на ясен регламент за това кой кой е в браншовите организации в земеделието, коментира още Танева.

В конференцията освен български министри и депутати и експерти от Световната банка, ще участва и бившият еврокомисар от земеделието Дачиан Чолош.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна