Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ромска организация предлага създаване на съвети по сигурността в общините

Снимка: БГНЕС


Роми от цялата страна и от село Гърмен се събират в София, за да обсъдят проблемите и да искат решаването им. Националният център за развитие на ромите в България свиква спешно заседание и пресконференция във връзка със създаденото напрежение в село Гърмен и страната. Ромите са притеснени от факта, че инициативни комитети, мотористи, рокери, футболни запалянковци и наркомани изземват функциите на прокуратурата, полицията, кмета и общината и се саморазправят с ромското население.

Участниците ще настояват за среща с президента, с председателя на Народното събрание и с премиера. На срещите ще се обсъжда и изготвена стратегия за решаване на проблемите на ромите.

Eжедневно се насажда етническа омраза спрямо ромското население, каза в предаването „Преди всички“ Петко Асенов – председател на Националния център за развитие на ромите:

90% от постройкитие в ромските махали са незаконни. Това не е отсега, те са от 30-40 години тези къщи. Не може с едно решение на Общината да се премахват къщите, някои от които са големи. Ние искаме бараките да се премахват, но за тези къщи не може така да се премахват. Ние искаме тези къщи, големите, които са от 20-30 години да се узаконяват. Това ни е молбата към институциите и да не се създава такова напрежение.

Петко Асенов съобщи, че са изработили стратегия за решаване на проблемите на ромите:

Във всички общини, в които има роми, ще се правят съвети по сигурността. Те ще обхващат дейности по узаконяването на къщите, социални дейности, за работа, за бизнес.

Ромите имат намерение да създадат Организация на малцинствата за отбрана от насилие.

Ако не се вземат мерки от главния прокурор да спре тези рокери, ние сме готови да създадем тези наши ромски командоси. Ние не искаме да воюваме с нищо и с никой. Ние искаме по тези наши квартали да има някакъв ред и там, ако има проблеми, ние заедно да ги решим, обясни идеята Петко Асенов.

Цялото интервю с Петко Асенов можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна