Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма да бъде предложен референдум за присъединяването на три села към община Монтана

Областният управител на Монтана Ивайло Петров отказа да предложи провеждането на референдум в три села от община Георги Дамяново за присъединяването им към община Монтана. Това беше поискано от инициативни комитети, които организираха подписки.

Искането на жителите на селата Камена рикса, Чемиш и Видлица беше прието от Общинския съвет в Монтана, а съветниците в местния парламент в Георги Дамяново отказаха да го разгледат. В двата органи за местно самоуправление са представени различни бланки с подписи, обяви областният управител Ивайло Петров, и това е само едно от нарушенията.

В момента има три прокурорски преписки за действителността на подписите. Не са упоменати местата и срокът от коя до коя дата ще се събира подписката и на кои места. Няма формулиран въпрос. Това пак си е изискване, обясни Петров.

Повечето нарушения са формални, но има и съществени, като най-сериозното е, че инициативните комитети нямат регистрация в Комисията за защита на личните данни.

Проверките са започнали след сигнал на кмета на община Георги Дамяново Дилян Димитров, че част от подписите не са автентични и са събирани в нерегламентирано време. Инициативните комитети могат да обжалват отказа на областния управител пред Административния съд.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна