Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нели Огнянова: БНР не може да работи по инерция и има нужда от добро управление

Снимка: БГНЕС
БНР не може да работи по инерция и аз се присъединявам към тези, които смятат, че Радиото има нужда от добро управление, заяви в интервю за "Хоризонт" по повод текста й "За БНР, хората и демокрацията" медийният експерт Нели Огнянова:

Ще кажа няколко думи, ще ги кажа с цялото си уважение към хората в БНР, защото може да има външни коментатори, но моля да го приемете точно като външни. Аз вярвам, че в общественото радио има хора, които са посветили години от живота си на общественото радио, те са пример за професионализъм и вярвам, че хората в Радиото най-добре виждат проблемите вътре. Аз лично смятах, че благодарение на такива хора Българското национално радио може известно време да работи по инерция, защото хората в Радиото знаят задачите и си ги изпълняват. Написах тези няколко реда, защото виждам, че това не се оказва вярно. Медиите са много бърза индустрия и БНР като институция не може да работи според мен много дълго по инерция. Т.нар. "стара къща" също има нужда от добро управление и по този начин аз искам да се присъединя към всички, които смятат, че БНР има нужда от добро управление.

Според Нели Огнянова противопоставянето на хората в Радиото не е правилно:

Ние всички виждаме, че в Радиото има проблем, може би криза, наистина. И по мое мнение задачата за 10-те процента, която трябваше да се реши, е само един лакмус, който прояви други проблеми. Всъщност смятам, че разговорът за ситуацията в БНР сега не е задачата на 10-те процента, а за капацитета да се решават подобни задачи и това е един управленски проблем. Две неща бих искала да отбележа – първото е какъв подход избра ръководството. Според мен в БНР тази рутинна задача за преструктуриране на бюджет – приходи и разходи, генерира един много по-сериозен проблем, управленски, и това е противопоставяне на хора в Радиото. Смятам, че това не е правилно, нито беше правилно, нито беше неизбежно. Смятам, че това е въпрос на вътрешна комуникация и в БНР по-скоро пролича липса на механизми за такава вътрешна комуникация.

Освен това смятам, че като в капка вода се виждат натрупаните през годините проблеми и затова ми се струва, че като говорим за търсене на пътища, в това търсене на пътища трябва да се има предвид че, да, може да участва СЕМ, да, възможно е да се направи независим външен одит, но ми се струва важно да кажа, че каквото и да се случва отвън, каквато и експертиза да идва отвън, управленските решения се вземат от Радиото, от това ръководство и това трябва да става в комуникация с хората.

Нели Огнянова смята, че двете изминали години от мандата на ръководството на БНР са показали липса на капацитет за решаване на задачите:

Трудно ми е да кажа какъв е изходът. Мога да кажа какво забелязвам в ситуацията в Радиото. Струва ми се, че тези 2 години показват липса на капацитет за решаване на задачи и това, което аз смятам, е, че не бива времето да минава по този начин, по инерция, в бездействие. Затова смятам, че наистина трябва да се намери начин за по-ефективно управление. Очевидно това няма да мине през прекратяване на мандата на ръководството от страна на СЕМ, защото СЕМ направи преглед на управленския договор на г-н Янкулов и смятам, че към този момент няма основание за прекратяване на мандата. Но аз смятам, че ръководството може да направи самооценка и ако то прецени, че задачите са по-големи от капацитета на Управителния съвет и на генералния директор, то самото ръководство може да инициира някакъв ход, с който да подпомогне решаване на кризата.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна