Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германската полиция и прокуратура нахлуха в централата на Дойче банк във Франкфурт

По-рано днес централата на най-голямата германска финансова институция Дойче банк във Франкфурт беше окупирана от полиция и прокурори, разследващи спорни сделки с ценни книжа на някои от нейните клиенти във връзка със сериозни данъчни измами, съобщиха неназовани официални представители и служители на банката, цитирани от "Уолстрий Джърнъл".

Говорител на банката заяви, че прокурорите не са повдигнали обвинения срещу служители на Дойче банк, но отказа по-нататъшен коментар във връзка с днешната акция.

Лице, запознато с разследването, добави, че клиенти на голямата германска банка са участвали в спорни търговски сделки, прилагани от инвеститори и банки за укриване на данъци чрез използване на "европейските данъчни вратички".

Разследването е фокусирано върху един вид т.нар. "дивидентно-арбитражни стратегии", съобщава "Уолстрийт Джърнъл". Инвестиционните посредници използват този тип арбитражи, за да спестят данъчни плащания.

Според агенция Ройтерс днешната акция е свързана с частната германска банка Sal Oppenheim, която беше закупена от Дойче банк през 2010 година.

Новината за започналото разследване доведе до спад с над 3% на акциите на Дойче банк на борсата във Франкфурт.

Любопитно е да се отбележи, че през уикенда стана ясно, че изпълнителните директори на най-голямата германска финансова институция Аншу Джайн и Юрген Фичен са подали оставки и са били сменени от бившия финансов шеф на швейцарската банка UBS Джон Краян.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна