Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калин Каменов предложи работа на терен на институциите като начин за справяне с младежката безработица

Снимка: БГНЕС

Заместник-министърът на младежта и спорта Калин Каменов предложи работа на терен на институциите като начин за справявне с младежката безработица. Предложението му беше направено по време на кръгла маса по въпроса. С припомнянето на резултати от проучване на УНИЦЕФ отпреди месец, че държавата ни губи по 2 милиарда лева годишно от това, че млади хора не учат, не работят и не търсят работа и със статистиката, че в България младите са милион, а една четвърт от тях бездействат. Калин Каменов описа какво представлява един млад маргинал - необразован, без желание да полага усилия да намери работа. Той предложи работещ според него механизъм. Той включва комплексна работа на терен на всички институции както в големите градове, така и в малките:

Може да се говори от тук до Петровден за мерки за намаляване на младежката безработица, но ако не се хване на терен, резултати няма да има. Стойте си в офисите, в кабинетите, работа няма да свършим! А да направим така, че ние като експерти да отидем там, където - в Монтанско има млади хора в 10 часа пият бира, и им каже: "Пич, няма проблем, на всеки се случва да изпадне в такава ситуация. Нашата работа като държава е да отидем при теб и да ти кажем: "Проблемът е решим".

Нов подход за справяне с младежката безработица ще се тества още това лято в няколко общини от Северна България. Експерти на различни ведомства ще работят индивидуално с младежите. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени