Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Енергийните министри от ЕС ни подкрепиха отново за газов хъб

Мигел Ариас Канете
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Енергийните министри от ЕС потвърдиха политическата си подкрепа за предложения от България енергиен газов възел. На заседанието на Съвета по енергетика в Люксембур бе обсъдена Европейската стратегия за енергийна сигурност. В заключението се призовава за ускорено строителство на инфраструктурни газопреносни проекти от общ интерес като „газовия хъб“ в Южна Европа, коридора Север-Юг и Южния газов коридор. 

Еврокомисарят по енергетиката Мигел Ариас Канете подчерта, че Комисията има "зелена светлина" от правителствата и Европарламента за следните законодателни иницативи:

Трябва да продължим разнообразяването на енергийните източници, доставчици и маршрути. Това означава нови инфраструктурни проекти, финансирани чрез Европейския фонд за стратегически инвестиции, нови партньорства с производители и транзитни държави в Средиземноморието и Централна Азия. Въз основа на газовите стрес-тестове ще предложим нова регулация на сигурността на енергийните доставки и кризисен мениджмънт на европейско ниво. Следващата година ще предложим и нови правила за прозрачност на междуправителствените споразумения. 

България беше представена от заместник-министъра на енергетиката Антон Павлов.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна