Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция е на път да загуби и своя последен приятел - Европейската комисия

Според "Уолстрийт Джърнъл" компромисното предложение, изпратено от Гърция по-рано днес на нейните кредитори е довело до бърз и отрицателен отговор от служители в Европейската комисия.

Председател Жан-Клод Юнкер е заявил пред други комисари на днешно редовно седмично заседание на изпълнителният орган на ЕС, че предложението представлява отстъпление от споразумението за бюджетните цели, договорено между него и гръцкия премиер Алексис Ципрас през миналата седмица.

Гърция е на път да загуби своя последен приятел - Европейската комисия, съобщава "Уолстрийт Джърнъл", цитирайки свой европейски източник, запознат с направените от г-н Юнкер забележи пред неговите колеги от ЕК.

Предложенията на властите в Атина включват прицелни нива за първичния бюджетен излишък (бюджетното салдо, изключвайки средства за обслужване на гръцкия дълг), които са по-ниски от целите, представени на Гърция чрез споразумението, постиганото преди дни между Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд - трите институции, представляващи кредитори на страната.

Това предложение на кредиторите не подлежи на преговори, заяви неназованият официален представител на ЕС и допълни:  Институциите вече постигнаха споразумение относно фискалните цели и поради това няма основа за по-нататъшна политическа дискусия.

Подобни коментари в ранния следобяд направи и агенция Ройтерс, според която новите предложения за реформи, които властите в Атина предоставиха по-рано днес на международните кредитори, са недостатъчни, за да доведат до постигане на споразумение, което да отключи свежо финансиране на изпитващата все по-голям липса на ликвидност Гърция.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна