Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Кадиев остава в парламентарната група на БСП

Не беше събран необходимият брой гласове за изключването на депутата

| обновено на 10.06.15 в 13:45
Снимка: БГНЕС

Два гласа не достигнаха на парламентарната група на "БСП лява България" да изключи депутата Георги Кадиев от редиците на червените. На извънредно заседание с таен вот народните представители решиха Кадиев да остане в групата.

От гласувалите 38 депутати 24 са поискали изключването му, а 14 са се обявили против. До вота се стигна заради законопроекта на Кадиев за агитиране на майчин език по време на предизборна кампания. Той обоснова мотивите си с аргумента, че българските турци имат правото да слушат на майчин език посланията за изборите и призова депутатите да премахнат забраната.

В процедурата по изключването на Георги Кадиев не бяха събрани две трети от гласовете на депутатите. Председателят на комисията, провела гласуването, Красимир Янков коментира, че Кадиев трябва да оттегли законопроекта си: Имаме ясен вот при обсъждането на парламентарната група Георги Кадиев да се съобрази с решението на парламентарната група, да оттегли този законопроект и да спазва занапред процедурата, според която функционира и БСП и парламентарната група.

Депутатът Мая Манолова е на мнение, че процедурата променя начина на вземане на важните решения в БСП: Освен това различните мнения правят БСП по-пъстра, по-адекватна на очакванията на различни групи хора. Има шанс и лявото, и БСП в България! Днешното гласуване беше важно за БСП.

Самият Георги Кадиев определи днешната процедура в БСП като нещо положително: БСП не тръгва по пътя на отлюспването, а тръгва по пътя на приобщаването на хора и признаването на различни мнения. Законопроектът най-вероятно дори няма да бъде  допуснат и в зала до местните избори, защото самите ГЕРБ не искат да се говори по този въпрос, защото и те не знаят какво да направят. И аз благодаря на всички колеги, които подкрепиха не мен като Георги Кадиев, а подкрепиха БСП за това да бъде демократична партия. Това беше стрес-тест за БСП.

Кадиев обмисля да изтегли спорния законопроект, но призова съпартийците си от БСП за справедлива оценка за неговите действия: Да не ви давам примери с други хора, които са внасяли законопроекти зад гърба на групата или проекти за решения, и тези хора са на доста по-високо ниво от мене в БСП. Те са силните на деня Михаил Миков, който внесе предложение за Ралица Агайн в миналото Народно събрание като кандидат за заместник-председател на КФН.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна