Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Терапия, подобряваща живота на хора с парализа, беше представена в болница "Св. Иван Рилски“

Снимка: Радио ВИДИН

Терапия, която подобрява живота на хора с частична парализа, беше представена в Университетската болница "Св. Иван Рилски“ в София. Терапията има над 30-годишна история в Европа. При нея специална помпа подава медикамент към гръбначния мозък и това увеличава възможностите на хора с обездвижени крайници. Според специалистите най-подходящи за такъв тип лечение са деца с детска церебрална парализа, хора с множествена склероза, инсулти или травми на гръбначния стълб.

Методът носи наименованието терапия с интратекален баклофен. На практика става дума за проста интервенция, обясни неврохирургът д-р Красимир Минкин:

Поставя се едно малко катетърче около гръбначния мозък. То се свързва с една помпа, поставена в подкожието. Това е елементарна интервенция, която отнема по-малко от 1 час, но може коренно да промени живота на човека. По този начин можем да доставим медикамента не през устата, което значи да отива в общото кръвообращение и да има ефект върху цялото тяло, а да го доставяме около гръбначния мозък.

Вливането на медикамента там, където е необходим той, спестява редица тежки ефекти на хапчета със същото лекарство и подобрява двигателната функция на крайниците.

При различните пациенти се постига различен резултат, обясни доц. Иван Чавдаров, директор на Специализираната болница за рехабилитация на деца с ДЦП в София: Това обаче не е метод, който е панацея. На някои пациенти ще подобрим организацията на походка, а на други – ще подобрим възможностите да бъде обслужван.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна