Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Московски: Близо 80% са усвоените пари по ОП "Транспорт"

Ивайло Московски
Снимка: БГНЕС

Близо 80% са усвоените средства по Оперативната програма "Транспорт", съобщи ресорният министър Ивайло Московски по време на блицконтрола в парламентарната транспортна комисия. До края на годината, с общи усилия, този процент ще нарасне, каза още Московски.

Въпреки проблемите, които са възникнали по различни проекти, транспортният министър смята, че това е сравнително висок процент и заедно с всички бенефициенти и управляващия орган, той ще се увеличи до края на 2015 г.

Аз не познавам случай, където на 100 процента да е изпълнен обемът на Оперативна програма "Транспорт" в Европа, така че се надяваме ние да се доближим до максимален резултат, обясни Московски.

Основните причини за забавянето на проектите са отчуждителните процедури и забавянето на разрешителните за строителство.

Към това бих добавил и съвсем обективни причини, свързани с последните поне две години доста неблагоприятни климатични условия. Знаете, имаше много наводнения, много свлачища. Причини, които действително не даваха възможност да се работи, посочи министърът.

Ивайло Московски припомни, че има планове за концесия на летище София и че има постъпило инвестиционно намерение за концесията на летището в Горна Оряховица.

Министърът се е срещнал с всички кредитори на БДЖ. Обсъден е вариант за седемгодишно разсрочване на задълженията на железницата, но засега кредиторите не са отговорили официално.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна