Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валентин Вълчев: Няма равнопоставеност между двете американски централи и всички останали

Снимка: БГНЕС

Има политически натиск върху българската енергетика, който е образувал големия дисбаланс в сектора. В отговор от Европейската комисия се посочва, че дългогодишните договори за изкупуване на електроенергия от американските централи представляват държавна помощ за тях. Няма равнопоставеност между двете американски централи и всички останали. Всички трябва да се борят, за да получат квоти в микса или на свободния пазар, а на двете централи се гарантира дългогодишно изкупуване на произведената от тях електроенергия. Това е недопустимо.

Това коментира за „Хоризонт“ в предаването „Нещо повече“ председателят на Федерацията на независимите синдикати на миньорите към КНСБ Валентин Вълчев по повод цените на електроенергията и допълни:

Американските централи казват, че имат кредити и трябва да ги обслужват, а държавната ТЕЦ „Марица Изток 2“ няма ли кредит? Защо този кредит не е калкулиран и не се обръща внимание на това държавно дружество? Най-голямата електроцентрала на Балканите с втората най-ниска цена в България е извадена изцяло на свободния пазар и няма нито мегават за регулирания пазар.


Цената на въглищата е политическа, категоричен беше Вълчев: Мините са на свободния пазар – купуват електроенергия, метали и горива на свободните пазари, а цената на въглищата не е пазарна - определяна от министерството. Може би това доведе дисбалансът на тези задължения на централите.

По думите му таксата „задължение към обществото“ няма да стане 41 лева, ако излезе наредба на Министерския съвет, в която мините бъдат посочени като голям индустриален потребител и в такъв случай ще получат преференциално увеличение на таксата, което ще е много по-малко.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна