Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бюджетната комисия прие разкриване на банковата тайна в КТБ

Снимка: БГНЕС

В четвъртък бюджетната комисия в парламента прие разкриване на банковата тайна в КТБ. Това обаче ще затрудни работата на международната компания, която трябва да разследва източването на банката, предупреди един от синдиците в КТБ – Росен Ангелчев:

Публичното разкриване на информация по отношение на договорите, с които са предоставяни кредити на юридически лица с цел кредитиране на други юридически лица, ще затрудни сериозно работата на международната разследваща фирма. Разкриването на такава информация ще ограничи възможността за рефинансирането на подобни кредити от трети лица. Разкриването на такава информация ще има предупредително действие по отношение на длъжниците на банката, спрямо които е започнало и ще започне събирането на доказателства в страната и чужбина.


Ангелчев предупреди, че голяма част от информация в банката не се пази, защото става дума за документи от основаването ѝ, които са с изтекъл давностен срок по закон.

Борислав Стратев
от Фонда за гарантиране на влоговете, заяви, че проблемът в КТБ не е заради преференциалните депозити. Общо негарантираните депозити са 600, а само 120 от тях са преференциални: Кредитите, предоставени в нарушение на закона и на добрите на банкови практики, са довели до фалита на банката. Насочеността трябва да е там – да се види къде са кредитите, на кого са предоставени и при какви условия.

Йордан Цонев
от ДПС обори някои от аргументите на Ангелчев и Стратев, и обясни, че един негарантиран влог се погасява с една цесия, а иначе ще трябва да чака до последния ред, да кажем. Има проблем, не е като да няма.

Депутатите решиха да въведат нови промени в Закона за кредитните институции между първо и втори четене. Вероятно, една от тези промени ще бъде удължаване на 7-дневния срок за падането на банковата тайна.


Репортажа чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени