Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отложиха гласуването на Закона за гражданската регистрация

Мая Манолова
Снимка: БГНЕС

Парламентът отложи разискване при гласуването на първо четене на Закона за гражданската регистрация за 17-и юни – сряда. Първото четене на Закона за гражданската регистрация породи отново остри страсти в парламента от страна на депутатите от ДПС. Обсъждат се няколко законопроекта за борба с изборния туризъм, като ГЕРБ и БСП сближиха своите позиции за въвеждането на служебна дерегистрация на хора без постоянен адрес. 

Според Мая Манолова над 200 хиляди граждани са сменили за четири месеца настоящия си адрес, срещу 50 хиляди за същия период миналата година. БСП настоява да се проведе служебна проверка по места, а незаконно регистриралите се да получат санкции. Манолова предложи: Кметовете да бъдат задължени публично да оповестят новите регистрации в този период от 1-ви февруари до 30-и април. Хората да могат да си направят съответно изводи, на кои адреси има преселение на нови избиратели. Приемането на промени в Закона за гражданската регистрация ще бъде знак към българските граждани, че има смисъл да гласуват на предстоящите избори. Че и управляващи, и опозиция, и изпълнителната власт, Народното събрание, са се обединили в усилието да направят изборите по-честни. 

От ГЕРБ ще подкрепят идеята на БСП. Добромир Проданов обясни: Приветствам инициативата на вносителите и тук и сега е моментът да проличи ясно желанието на всички парламентарни сили – веднъж завинаги да се реши този проблем. Както и да се преустановят тези целенасочени масови регистрации в отделни населени места. Да се преустановят и ликвидират възможностите за злоупотреби със сега действащите разпоредби, които на места дори решават изборни резултати в отделни населени места.

ДПС се обявиха срещу промените, защото според парламентарната им група те ще нарушат човешки права. Рамадан Аталай заяви, че няма как да се заличават граждани от служба ГРАО, които са се регистрирали по правилата на закона:
Няма да решим нито един проблем - нито проблема с регистрацията, нито проблема с преселението. Защото, ако ние направим забранителния списък близо 1 000 000, значи вие сте против референдума на президента, защото той няма да може да постигне 50% + един, защото един милион граждани няма да имат право да гласуват. А на тези, на които незаконно са си построили къщи и са им съборени къщите, да им дадем възможност, служебно да бъдат регистрирани. Тези законопроекти не решават тези въпроси, не създават правила - още повече ще объркат и ще създават затруднения.  

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени