Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емил Димитров: Протестът на ловджиите цели връщане на монопола на казионната ловна организация

Снимка: БГНЕС

Емил Димитров, бивш депутат от ГЕРБ, собственик на ловно стопанство, смята, че протестиращите в четвъртък ловджии са прави в искането да не се пускат животни в заградени за лов територии и да бъдат отстрелвани. Той каза, че "такова нещо има някъде по родопите", животните се вкарвали в тесни територии и се отстрелвали.

От друга страна, в цяла Европа има точен регламент, навсякъде се отглежда дивеч и се отстрелва в заградени територии. Едно е 100 декара заградена територия, друго е 80 хиляди...Никой не разбра тънкия подтекст на този протест!...Има много точно разписан Закон за лова, тънкият подтекст е връщане на монопола на казионната ловна организация! В 2010 година гласувахме закон, на който аз съм инициатор, ловците да могат да се сдружават свободно, защото бяха закрепостени в една организация, което го няма никъде по света!...Парите, които отиваха към централата на тази организация,...сега отимат за подхранване на дивеча, за ловно-стопански мероприятия и така нататък....

На въпрос как се осъществява контрол над собствениците на ловни стопанства, Емил Димитров поясни

В България,около 5 на сто е територията на държавни ловни стопанства, още около 10 на сто е държавната ловна територия, отдадена на концесия или аренда, останалите 85 на сто са предоставени абсолютно безплатно на българските организирани ловци, които бяха на протеста. В отдадените под арента 10 процента всяка година, в държавната хазна влизат между 5 и 6 милиона лева. Всеки от тях плаща , средно, по 50 хиляди лева на година, като е задължен да прави редица мероприятия. никой не може да прави каквото си иска, когато държавата е на мястото си! Има ловна стража.Законът за лова много точно разписва начините за лова, за отглеждане на дивеча и всички останали мероприятия! ...Навсякъде в света ловът е скъпо занимание, но у нас 85 процента от територията е безплатна за ловджиите.

Мариета Велинова, от вестник "Банкер", припомни, че ловните стопанства са обект на апетити от много време от така наречените новобогаташи.

Става дума престиж и за създаване на общества. В същото време,...ловът е доходоносна индустрия, по време на която се вземат важни решения за държавата.От тази индустрия, до 1990 година, печалбата на България е била над 9 и половина милиона долара! Световни експерти, още тогава, заявяват, че страната ни разполага с най-доброто ловно стопанство в Европа и го оценяват за 1 милиард и 800 милиона долара. Днес тези цифри са значително по-големи, въпреки занемарените стопанства и почти унищожени популациите на дивеч. Ловният туриъм е най-печелившият вид туризъм...Приблизителната стойност на трофеен елен е 60 хиляди евро. Никой няма право да продава под цените, които държавата определя всяка година, друг е въпросът как се контролират тези продажби...Ако направим ретроспекция на случващото се през последните години, ще видим, че почти всички апетитни ловни стопанства са отишли у хора, подобни на Емил Димитров...Навсякъде местните хора разказват, че освен "знатните" ловци, пристигат прокурори, съдии, депутати, че и министри....Ако се загледате по-внимателно в договорите...има невероятни клаузи като , например, инвестицията за наем от 15 години да е пет милиона. В същото време, задължението на държавното предприятие в същия район е да вкара три пъти повече пари! Последните сключени договори, през 2014 г., са парадоксални!...


Интервютата с Емил Димитров и Мариета Велинова можете да чуете в звуковия файл.






Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна