Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плевнелиев:Регионът на Югоизточна Европа има значителни шансове да разгърне големия си потенциал

Снимка: БГНЕС

Регионът на Югоизточна Европа има днес значителни шансове да разгърне и реализира големия си потенциал. Големите икономики ще разпознаят тази историческа възможност. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който участва днес заедно с германския канцлера Ангела Меркел и бившия президент на Франция Никола Саркози във Форум на германския семеен бизнес

На форума, в който участват собственици на над 400 от най-големите семейни компании във ФРГ, българският президент Росен Плевнелиев заяви: "Всички страни на Балканите се стремят към икономическо и демократично развитие и са обединени от идеята, че европейската перспектива няма алтернатива". Той призова ЕС да не издига нови стени и да разглежда Балканите не като периферия, а като център на политическите си интереси. Само така може да се избегне нова дестабилизация в региона, посочи той. Германският канцлер Ангела Меркел пък от своя страна похвали България за усилията, които полага за реформиране.

"България е държава, която провежда дълбоки реформи в ключови сектори. Най-важното е, че страната демонстрира своята воля за промяна, един процес, свързан с много усилия", заяви по време на форума канцлерът. Тя беше категорична, че усилията на българските институции са "забелязани" и Европа трябва да ги подкрепи. "Вече видяхме положителния ефект от този тип реформи в Испания, Португалия и Ирландия. Затова правим всичко възможно да насърчим и подкрепим България по този път. Без реформи не могат да бъдат създавани работни места и няма икономически растеж. Работим прекрасно с България и смятаме, че сега е правилният момент да задълбочим още повече нашето сътрудничество", заяви още канцлерът Ангела Меркел.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна