Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутати от РБ предлагат законови промени за насърчаване изграждането на велоалеи и тротоари

Снимка: Борис Димитров

Законодателни промени, целящи задължителното изграждане на велоалеи при ремонт на уличната мрежа, внесоха депутати от парламентарната група на Реформаторския блок. Те призовават повече да не се действа на парче, а местните власти, при извършване на реконструкция или рехабилитация на даден булевард да бъдат задължени да обособяват и изграждат и велоалея на него.

Само за три години броят на велосипедистите в София се е увеличил три пъти. Подобна е статистиката и в други големи градове.

Един от авторите на законодателните предложения е депутатът Петър Славов. Той е един от инициаторите преди близо месец до сградата на Народното събрание да бъде поставена стоянка за велосипеди.

В предаването „Хоризонт до обед“ той уточни, че законовите промени, които предлагат, касаят случаите, когато велоалеи и тротоари са заложени по устройствения план на съответното населено място:

Те така или иначе някой ден трябва да бъдат изградени. Ние просто казваме, че когато се ремонтира този участък от уличната мрежа, е хубаво да се съобрази и това, което е заложено в устройствения план. Всичко да се направи заедно, а не на парче и след години да се прави само велоалея и да се плащат нови и нови средства на данъкоплатеца за нещо, което вече е могло да бъде свършено.

Петър Славов се надява предложените промени скоро да бъдат разгледани в комисиите на Народното събрание.

Радостина Петрова от Сдружение "Велоеволюция" смята, че промените са закъсняла мярка, но доста необходима:

Подкрепяме усилията на депутатите в тази посока. Ние вече получихме официално предложение от представители на Реформаторския блок да обсъдим и подпомогнем процеса на законодателни промени. Ще го направим. В същото време трябва да е ясно, че това е първата законодателна стъпка, която да отпуши строителството на велосипедна инфраструктура.

Според нея са необходими още стъпки в тази посока, тъй като има пропуски и остарели неща в законодателството .

Интервюто с Петър Славов и с Радостина Петрова можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна