Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илия Илиев: Междуетническите конфликти станаха актуални след появата на ксенофобски партии и организации

Протест в столичния квартал "Орландовци"
Снимка: БГНЕС

Идеята ромите да влязат в полицията отдавна се лансира и не виждаме нищо лошо в това, коментира в предаването "Преди всички" лидерът на ДРОМ Илия Илиев.

Вчера, преди заседанието на вътрешните министри в ЕС, 
Румяна Бъчварова посочи като възможност за справяне с проблемите в ромските квартали именно идеята представители на общността да станат част от полицията.

В ромската общност има хора с необходимото образование и биха могли да бъдат полезни в тази работа. От тук нататък е
хубаво да се засили вниманието и отношението от страна на МВР към подобни предложения и на кандидати от ромски произход. Да могат в сравнително умерени и приемливи срокове да бъдат назначени на евентуални позиции, така че да бъдат полезни, каза Илиев.

Според него конфликти като тези в Катуница, Гърмен и "Орландовци" са станали актуални едва от няколко години:

Те започнаха да стават актуални от няколко години насам, откакто у нас се зародиха политически партии и организации, чиито платформи лежат на ксенофобия, дискриминация, расова омраза. Обществото няма как да се повлияе от макар и малки, незначителни групи. Всеки един от случаите, които наблюдаваме през последните години, лично аз съм бил информиран от наши хора, че в тези агитки, които са влизали в кварталите със смесено население, има лица, които са разпознаваеми и симпатизират на партии на такава основа.

Илия Илев каза, че трябва да се даде спокойствие на органите на реда да си свършат работата, защото инциденти има навсякъде в страната.

Мисля, че като цяло ситуацията в "Орландовци" е овладяна и е под контрол,
допълни лидерът на ДРОМ.

Според него кризите в Гърмен и "Орландовци" налагат промени в Закона за гражданската регистрация, който, по думите му е неработещ.

Днес парламентът ще разгледа няколко предложения за изменения в Закона. Исканията на БСП за служебна дерегистрация предизвикаха миналата седмица възражения от ДПС.

Цялото интервю с Илия Илиев можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна