Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Законопроект предвижда създаването на Национално бюро за предотвратяване на корупцията

Снимка: БГНЕС

Национално бюро за предотвратяване на корупцията ще проверява имуществото на лица от високите етажи на властта, както и конфликта на интереси. Това предвижда приетият от правителството законопроект за предотвратяване на корупцията сред висшите държавни чиновници.

Разширява се кръгът на лицата, които ще са длъжни да подават декларации по сегашния Закон за публичност на имуществото. Инспекторите трябва да насочат проверките към високите етажи на властта, подчерта вицепремиерът Меглена Кунева:

Останалите проверки абсолютно по същия начин и със същите средства да бъдат извършвани от инспекторатите - лица, които са на високи публични длъжности, лица, които боравят с много голям публичен ресурс, например европейски фондове, и лица, които са рискови групи, например директори на болници, които имат достъп до средства от НЗОК.  Не може 63 процента от проверките да са за така наречените "малки риби", а това, което наистина притеснява хората - високият риск, корупционен, публичната длъжност и достъпът до публичен ресурс някак си да остават встрани от нашето внимание.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна